Vandringskonsert med Nils Holgersson på Fredriksdal museer och trädgårdar

Tonsättarna Rosanna Gunnarsson och Jesper Nielsen har tillsammans skrivit musiken till En ljudande resa genom Sverige. Det är en vandringskonsert som följer i Nils Holgerssons bevingade fotspår och som kombinerar olika musik- och ljudinstallationer med klassiskt berättande. Vid fyra tillfällen i augusti och sex tillfällen i september kan besökare följa med på vandringskonserten på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg. Konserten ingår i ordinarie entré. 

Boken om Nils Holgerssons underbara resa på gåskarlens rygg hör till en av de mest lästa och uppskattade barnböckerna i svensk litteraturhistoria. I boken flyger Nils Holgersson från en gård i Skåne i söder, hela vägen till Malmberget i Lappland och sedan hem till Skåne igen. Det var en resa som tog ungefär åtta månader i Selma Lagerlöfs bok. På den här vandringskonserten skildrar Rosanna Gunnarsson och Jesper Nielsen äventyret på ungefär 60 minuter. Här får man följa med Nils Holgersson från gården i södra Skåne, via trandansen på Kullaberg och vidare ut på äventyr i Sverige. 

En uppsättning annorlunda instrument

Musiken är skriven för en något annorlunda sättning instrument, där tonsättarna har ställt in sig på altsaxofon, elbas och tillhörande ljudeffekter. Jesper Nielsen berättar:

– Kombinationen av instrument som vi har valt att arbeta med är mer vanliga inom jazzmusiken. Vi ville göra något annorlunda. Utöver detta har vi också skapat små ljudvärldar och musik som spelas upp från högtalare. Instrumenten och musiken från högtalarna spelas ofta tillsammans, som om vi vore medmusikanter. Ljudeffekterna gör också mycket för upplevelsen. I bakgrunden kan man höra allt från prasslande skogsljud till havet, djur, skramlande mynt med mera.

Promenad och musik 

En ljudande resa genom Sverige består av två delar. Den första delen är en promenad där publiken lyssnar på fyra nedslag i berättelsen bland Fredriksdals gammaldags gårdar med halmtak, sensommarängar och grönskande natur. Promenaden avslutas med en sittande konsert där berättelsen fortsätter på klassiskt vis. Föreställningen är ett samarbete med Fredriksdal museer och trädgårdar. Museipedagogerna Åsa Hässlekvist och Anna Jönsson agerar som berättare.

– Vi har under många år provat olika sätt att berätta på för barn och vuxna. Vi tycker att det är otroligt spännande att nu skildra Nils Holgerssons underbara resa där vi tillsammans med musikerna varvar berättande med musik och ljudupplevelser, säger Åsa Hässlekvist. 

Musiken till En ljudande resa är skapad av tonsättarna Rosanna Gunnarsson och Jesper Nielsen med stöd från Musikverket, Region Skåne, Kulturrådet, Helge Ax:son Johnsons stiftelse och kulturnämndens i Helsingborg. I konserten medverkar också Linn Persson, saxofon, samt Rikard N Jokela, elbas. Originaltexten har bearbetats av tonsättare och musiker tillsammans med dramaturg Hanna Nygren. 

En ljudande resa genom Sverige ingår i Fredriksdals museer och trädgårdars ordinarie entréavgift och hålls 25–26 augusti klockan 10.00 och 14.00, 8–9 september klockan 10.00 och 14.00 samt 10 september klockan 11.00 och 14.00. Antalet platser är begränsat till 30 per tillfälle. Biljetter kan hämtas i Fredriksdals huvudentré, Kulturmagasinets reception samt online via hbgkulturbutik.se.

En musikverkstad där besökare kan bygga egna instrument

Till konsertdagarna planeras även en musikverkstad där barn och vuxna kan bygga sina egna instrument av olika material. Tanken är att den ska inspirera såväl besökare som har gått på vandringen som de som ännu inte har tagit tillfället i akt. Verkstaden ingår inte i själva vandringen men kommer att vara bemannad av bland annat tonsättarna. 

Total
0
Shares