Bedrägerier ökar, men polisen blir allt bättre på att utreda dem

Shutterstock, Jeppe Gustafsson

Antalet bedrägerier har nått nya höjder i vårt avlånga land, och Helsingborg är inget undantag. Förra året polisanmäldes hela 230 000 bedrägerier i Sverige, varav ungefär 40 000 i polisregion Syd. Men det är inte bara dystra nyheter – polisen har nämligen skärpt sina metoder och blivit betydligt bättre på att utreda dessa brott.

Under ett seminarium i region Syd tidigare i veckan presenterades uppgifter som visar att fler bedrägerimisstänkta redovisas till åklagare än tidigare. 2019 redovisades 546 misstänkta till åklagare, medan bara under årets första fyra månader har 573 misstänkta redovisats. Allt detta tack vare nya strategier och ett förbättrat utredningsarbete på bedrägerisektionen.

Cajsa Ernholdt, tillförordnad biträdande sektionschef på bedrägerisektionen i region Syd, uttryckte sin glädje över framgångarna: “De brottsmodus som bedrägerisektionen arbetar mot är snabbt föränderliga vilket innebär att även vår utredningsorganisation måste vara det. Det är otroligt glädjande att se att bedrägerisektionens förändringsarbete ger utdelning i form av kraftigt förbättrat utredningsresultat.”

En bidragande faktor till dessa förbättringar är den nya lagstiftningen om hemliga tvångsmedel som trädde i kraft den 1 oktober 2023. Denna lag gör det möjligt för polisen att använda hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation, som telefonavlyssning, vid förundersökningar om grovt bedrägeri. Det har bland annat hjälpt polisen i region Syd att avslöja bedragare som skickade falska sms till äldre kvinnor och lurade dem på pengar.

“Den nya lagstiftningen har förenklat utredningsprocessen avseende vishingbedrägerier eftersom det numera är lättare att få tillstånd till användningen av hemliga tvångsmedel. Förutom det så innebär detta också det blir lättare för polisen att hitta bevisning mot bedragarna som begår denna typ av brottslighet,” säger Ulf Hansson, tillförordnad gruppchef på bedrägerisektionen i region Syd.

Samtidigt har region Syd bildat ett specialteam för att utreda bidragsbrott, där utredarna jobbar som specialister för att vara mer effektiva. Linda Kjällberg, förundersökningsledare på bedrägerisektionen, kommenterade: “Effekten av att kunna arbeta snabbare i rättskedjan börjar visa sig. Välfärdsbrotten får inte vara en bankomat för att få brottsliga pengar från staten.”

Med dessa nya verktyg och metoder visar polisen att de är redo att ta sig an de nya utmaningarna i kampen mot bedrägerier. Det är uppenbart att brottslingarna har fått en tuffare motståndare att räkna med.

Så nästa gång du får ett misstänkt sms, kom ihåg att polisen är på hugget och jobbar hårt för att hålla Helsingborgs gator lite tryggare. Och ja, tack vare deras hårda arbete kan vi alla sova lite bättre om natten.

Total
0
Shares