EU-valet 2024: Dags att rösta fram våra representanter!

Shutterstock, Jeppe Gustafsson

I år är det dags igen! EU-valet 2024 närmar sig med stormsteg och det är hög tid för alla oss EU-medborgare att välja våra representanter till Europaparlamentet. Här i Sverige infaller valdagen den 9 juni, men för alla oss som gillar att vara ute i god tid går det att förtidsrösta från den 22 maj.

För att du ska få rösta i EU-valet finns det några regler att följa. Du måste fylla 18 år senast på valdagen, vara svensk medborgare och vara eller ha varit folkbokförd i Sverige. Alternativt, om du är medborgare i något annat EU-land, måste du vara folkbokförd i Sverige och ha anmält dig till röstlängden. Det är alltså dags att se över passet, kära Helsingborgare, och se till att alla papper är i ordning!

Röstkortet, den magiska biljetten till demokratins fest, kommer trilla ner i din brevlåda senast den 22 maj. På röstkortet hittar du information om vilket valdistrikt du tillhör och adressen till den vallokal du ska gå till om du röstar på själva valdagen. Har du tappat bort röstkortet? Ingen fara, du kan alltid kontakta Helsingborg kontaktcenter på 042-10 50 00 så fixar de ett nytt åt dig. Och ja, för den teknologiskt bevandrade, går det även att få ett nytt utskrivet i alla förtidsröstlokaler runt om i Helsingborg.

Förtidsröstningen börjar alltså den 22 maj och pågår ända fram till den 9 juni. Du kan förtidsrösta i vilken förtidsröstningslokal som helst i hela Sverige, så om du råkar vara på en spontan roadtrip genom landet är det bara att svänga in på närmaste lokal och göra din röst hörd. Glöm inte giltig legitimation och ditt röstkort!

På själva valdagen, den 9 juni, är vallokalerna öppna från klockan 08.00 till 21.00. Här i Helsingborg är det precis som vanligt – du måste rösta i den vallokal som hör till ditt valdistrikt. Adressen till din vallokal står på röstkortet. Om du inte är hemma och inte hunnit förtidsrösta, kan du faktiskt rösta i Helsingborgs C på valdagen mellan klockan 08.00 och 21.00, oavsett var du egentligen hör hemma.

För de av oss som har svårt att ta sig till vallokalen på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning finns möjligheten att rösta med bud. Budet måste vara minst 18 år och kan vara en anhörig eller vårdare. Allt du behöver är en budröstningssats som finns att hämta i vallokalerna under förtidsröstningen och på valdagen. Och om du verkligen inte kan ta dig någonstans och inte har någon som kan vara bud, kan du få hjälp av ambulerande röstmottagare. Ring Helsingborgs stad på 042-10 50 00 för att boka detta.

Så kära Helsingborgare, dags att damma av demokratin och göra din röst hörd! Låt oss tillsammans visa att Helsingborg är staden med mest engagerade väljare i hela Sverige. Vi ses vid valurnorna!

Total
0
Shares