Polisen uppmanar: Se till att ditt barns sommarjobb är tryggt och lagligt

Shutterstock

Sommaren närmar sig och för många ungdomar betyder det sommarjobb och en chans att tjäna sina egna pengar för första gången. Polisen uppmanar nu föräldrar att vara extra uppmärksamma och se till att ungdomarnas sommarjobb är säkra och följer lagen.

“Vi anser att föräldrar bör se till att deras ungdomar har ett sommarjobb med anställningsbevis och trygga arbetsvillkor,” skriver polisen i ett Facebook-inlägg. Det finns nämligen riskbranscher där anställningsförfarandet och arbetsvillkoren kan vara bristfälliga, exempelvis i bärförsäljning och tillfälliga arbeten inom krog- och restaurangbranschen.

Trots att de flesta företagare följer lagen finns det tyvärr en del som utnyttjar ung arbetskraft och bortser från arbetsmiljölagar och regler. Ett särskilt bekymmer är betalningar via Swish till privata konton som sedan överförs till arbetsgivare, vilket kan handla om penningtvätt. Ungdomarna riskerar då att bli misstänkta för både skattebrott och penningtvätt.

Polisen betonar vikten av att ungdomarnas första möte med arbetslivet ska vara positivt och minnesvärt. “Vi vill att ungdomens kanske första kontakt med arbetslivet ska vara ett bra möte och att sommaren ska bli ett fint minne,” skriver polisen i sitt inlägg.

Föräldrar uppmanas därför att noggrant kontrollera att sommarjobbet har ett giltigt anställningsbevis och att arbetsvillkoren är trygga. På så sätt kan man säkerställa att ungdomarnas första arbetsupplevelse blir säker och laglig, och undvika att den blir en mardröm.

Total
0
Shares