Fira midsommar i Helsingborg i lantlig idyll eller med kunglig fägring

För helsingborgare råder det ingen brist på unika platser att dansa lustiggroddanspå midsommarafton. Traditionsenligt midsommarfirande arrangeras både på Fredriksdal museer och trädgårdar 24–25 juni samt på Sofiero slott och slottsträdgård fredag 24 juni. 

På Fredriksdal firar man tillsammans med Folkdansens Vänner på midsommarafton samt på midsommardagen och bjuds på musik, ringlekar, dansuppvisning, bondbröllop och lantlig idyll mitt i city. På Sofiero firar man i den kungliga parken på midsommarafton med sång och dans runt majstången tillsammans med Linda Lundqvist trio, lekar för barnen och fiskedamm. 

Midsommarfirande från förr på Fredriksdal museer och trädgårdar

I centrala delen av Helsingborg bjuds det på historiskt midsommarfirande i dagarna två i Fredriksdals gröna miljöer där man hittar historia, lantlig idyll och city på samma gång. Här firar man som förr i tiden med ringlekar, fackeldans, folkmusik och logdans. Det är Folkdansens Vänners med riksspelmän som bjuder på programmet och de har en lång tradition av att arrangera midsommar på Fredriksdal. I år har man även bjudit in folkdansgruppen Volkstanzkreis St. Bartholomä från Österrike. Utöver att dansa kring majstången och att testa folkdans erbjuder man även besökare att ta en tur med häst- och vagn, äta midsommargott från friluftsmuseets nya utomhuskök och ta del av ett bondbröllop anno 1850. 

Midsommar på Fredriksdal museer och trädgårdar är en del av H22 City Expo. Under perioden 30 maj–3 juli är fri entré för alla besökare.

Ett midsommarsommarfint Sofiero precis som på kungens tid

I de norra delarna av Helsingborg är det kunglig fägring som hägrar på midsommarafton när Sofiero slott och slottsträdgård arrangerar sommarfest. Det blir ett klassiskt firande på Kungliga fotbollsplanen med sång och dans kring stången. Firandet börjar klockan 12.00 och aktiviteter pågår till och med 16.00. Under dagen blir det lekar för hela familjen, som till exempel hoppa säck och dragkamp för barnen. 

Hela parken har öppet mellan klockan 10.00–18.00. Ordinarie entréavgift gäller, fri entré med Kulturkortet och med Sofieros årskort.

Fira tillsammans med nära och kära

Både på Fredriksdal museer och trädgårdar och på Sofiero slott och slottsträdgård finns det gott om gröna sköna platser för midsommarpicknicken. På Fredriksdal finns det flera matförsäljare på plats under midsommarafton och man håller öppet i Trädgårdskaféet under båda dagar. Sofiero håller öppet i Orangeriet där det serveras enklare mat, fika och dryck. 

På fredriksdal.se finns det ett fullständigt program för midsommar på landet och på sofiero.se hittar man mer information om midsommar med kunglig fägring.

Total
0
Shares