40-talet kommer till Helsingborg

Foto: Helsingborgs museum

Lördag 20 och söndag 21 augusti är det dags för 40-talshelg på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg. Ett årligen återkommande arrangemang som lockar såväl helsingborgare som hitresta historieentusiaster. Stadskvarteret fylls med musik, historiska aktörer, personal och besökare i tidstypiska kläder och aktiviteter som påminner om svunna tider. Välkommen till två dagar av levande historia.

1940-talet färgades såklart av andra världskrigets brutala mörker, men det var också ett årtionde där man förgyllde vardagen med hopp, gemenskap och svängig dansmusik. Och det är just vardagens guldkorn under denna period som ligger i fokus när 40-talshelgen på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg går av stapeln 20–21 augusti. 

Livemusik och civila inslag på temat 1940-talet

I årets 40-talshelg ligger alltså fokus på vardagens bestyr och allt det som hände i de svenska hemmen medan kanonerna mullrade i Europa. Det blir många fler civila inslag med bland annat livemusik från 3Deccenier och Fältartisterna. Som tidigare kommer även historiska aktörer att visa militära läger med fordon som användes under krigsåren. På den stora gräsmattan bakom stadskvarteret samlas sanna entusiaster som kan allt om jeepar, lastbilar och militär utrustning från 1940-talet. Här kommer du att träffa allierade styrkor och höra berättelser om amerikanska armén, brittiska soldater, finska frontsoldater, motståndsrörelsen och inte minst våra egna tappra svenska beredskapssoldater.

Fredriksdal uppmanar de som kan att komma utklädda i 40-talsinspirerade kläder. Men det går förstås lika bra att komma precis som du är för att njuta av en ovanlig helg en helt vanlig helg.

Läs mer på: fredriksdal.se

Vad: 40-talet kommer till Helsingborg
När: 20–21 augusti, 10.00–18.00 och 10.00–17.00
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: ordinarie entré 100 kronor, fri entré med Kulturkortet, Tredagarskortet och för barn och unga till och med 18 år (upp till 16 år endast i vuxens sällskap)

Total
0
Shares